Zoals elke christen weet, is de Bijbel het fundament van het christendom. Door de Bijbel te lezen ontvangen we Gods Woord en voeden we onze christelijke geest. Helaas kunnen we dit door drukte op het werk en op school soms vergeten. In deze editie van de Khorurd lees je zeven tips om vaker de Bijbel erbij te pakken en het lezen van de Bijbel een onderdeel te maken van je dagelijkse routine.

  1. Kijk naar welke versie van de Bijbelvertaling je leest

Misschien denk je: dat maakt toch niet uit? Maar voor een goed begrip van de Bijbel is het belangrijk om de redenen achter de teksten te begrijpen. Een Bijbel kan geschreven zijn voor een jonger publiek, in vereenvoudigde taal of spreektaal, terwijl andere versies een letterlijke en wat moeilijkere vertaling gebruiken. Tijdens onze Armeens Apostolische kerkdiensten en Bijbelstudies wordt de Nieuwe Bijbelvertaling gebruikt, die overigens ook wordt aanbevolen door Ter Hayr. Daarnaast lezen veel kerkleden de Bijbel in het Armeens, Nederlands of Engels. Tijdens het bestuderen van de Bijbel kan het nuttig zijn om de Bijbel in verschillende talen naast elkaar te leggen en de vertalingen te vergelijken. Voor Armeniërs die het Armeense alfabet niet kunnen lezen; onderaan deze editie plaatsen we een link van elk evangelie (dat wil zeggen Mattheüs, Markus, Lukas en Johannes) van het volledige hoofdstuk op YouTube.

  1. Stel dagelijks een vaste tijd in voor je Bijbelstudie

Het is belangrijk om het lezen van de Bijbel onderdeel te maken van je dagelijkse routine. Dit kun je doen door een vaste tijd in te stellen voor de Bijbelstudie. Stel desnoods een wekker in, zodat je ervoor kunt zorgen dat je op dat moment tijd neemt om bij Gods Woord stil te staan. Het is beter om elke dag één vers te lezen dan zeven verzen tegelijk. Dit heeft te maken met de intensiteit en diepgang van de Bijbelstudie. Op die manier is het gemakkelijker om elke dag 15 minuten aan God te wijden in plaats van het te laten opstapelen.

  1. Lees de Bijbel bestuderend

Het is aan te raden om de Bijbelstudie bestuderend te lezen door de verzen eventueel te markeren en er aantekeningen van te maken van onder andere bijvoorbeeld een Bijbelstudie die je hebt bijgewoond. Het is handig om hiervoor één schrift te gebruiken, zodat je alles bij elkaar hebt. Daarnaast kan het helpen om elk vers waar je vragen over hebt op te schrijven, zodat je ze later tijdens de kerkdienst kunt stellen.

  1. Zie de Bijbel als een schatkist die je gedurende je hele leven zal blijven onderzoeken

De Bijbel bestaat vol rijkdommen en daar zullen wij ons hele leven naar zoeken. Je raakt dus niet uitgeput van het leren en zoeken. Probeer daarom vaker Bijbelverzen te lezen voor herhaling, zelfs als je de verzen al van voor naar achter kent. God kan ons een boodschap geven die we eerder niet tussen de regels konden zien.

  1. Probeer te begrijpen dat de Bijbel Gods wetten en regels bevat

Het vertelt en leert ons iets en heeft in de loop der jaren niets aan waarde verloren. De Bijbel is tijdloos, wat betekent dat wat in de Bijbel staat nog steeds geldend recht en wet is.

  1. Lees de Bijbel biddend

Dit betekent bidden voor/tijdens/na de Bijbelstudie. Voordat je de Bijbel openslaat, bid je tot God om vergeving en begrip. Je vraagt God om je ogen en hart te openen, zodat je met een rein hart naar Gods Woord kunt luisteren. Tijdens het lezen van de Bijbel kun je God vragen wat er bedoeld wordt met een vers. Tot slot kun je bidden om je dankbaarheid uit te drukken voor het ontvangen van Gods Woord. Leven in een land waar je vrij kunt geloven is bijvoorbeeld iets geweldigs wat God ons heeft gegeven.

  1. Gebruik verschillende bronnen om de Bijbel beter te begrijpen

Er zijn talloze podcasts op YouTube en Spotify over het geloof beschikbaar voor iedereen; maak hier gebruik van! Het platform ‘The Bible Project’ is erg aan te bevelen: hier zijn sommige stukken van de Khorurd zelfs op gebaseerd.

Dit waren de zeven tips die we wilden delen. Er zijn nog veel meer tools die je kunt gebruiken. Het belangrijkste is: begin eraan! In het vervolg ervan zal God ons leiden.

Mattheüs evangelie: https://youtu.be/bKEtHtlZnkY?si=JNQefNluTCLG9EVK

Markus evangelie: https://youtu.be/26LXblamOts?si=xFD5w2ABcNQNJ3jB

Lukas evangelie: https://youtu.be/O_VXt_nVP6M?si=PkPS1LEmHMCi2LV_

Johannes evangelie: https://youtu.be/deAo1V_H0-8?si=VqEEQH2j3_NMA15p