Tv kijken

Vandaag de dag is er veel keuze in amusement op televisie. Televisie kan, net als veel andere afleidingen die we in de huidige maatschappij hebben, zowel veel goeds als veel kwaads brengen.

Een voordeel van televisie is dat het voor de christen een prachtig educatief hulpmiddel kan zijn. Nieuws en weerberichten hebben talloze levens verrijkt en we hebben toegang tot amusement, sport en informatie die nuttig en verheffend kunnen zijn. Vanuit christelijk oogpunt wordt televisie gebruikt om het evangelie te delen met vrijwel elk volk op aarde (Mattheüs 28:19). Talloze levens zijn veranderd door christelijke televisie-uitzendingen. Tot slot bevat televisie ook gezellige familiefilms die met het gezin gekeken kunnen worden op een vrijdagavond.

Een negatief aspect van televisie voor christenen is dat veel mensen verslaafd raken aan televisiekijken of gedachteloos meegezogen worden in welk programma dan ook. Dit neemt mensen weg van familie, vrienden en de tijd in Gods Woord. In veel van de populairste programma’s van tegenwoordig staat het slechtste wat de mensheid te bieden heeft centraal, omdat het kwaad wordt verheerlijkt als goed (zie 2 Timotheüs 3:1-5 en Jesaja 5:20). Zelfs op de zogenaamde christelijke televisie zijn er mannen en vrouwen die beweren dienaren van God te zijn die zich meer zorgen maken over geld en prestige dan over het redden van zielen (zie 2 Timotheüs 4:3-4). Daarbij worden niet-christelijke tradities makkelijker bij de kijker overgebracht en wordt men dus kwetsbaarder voor zonden. Het zich openlijk blootstellen aan negatieve of zondige gedachten, beïnvloedt de (christelijke) geest op een slechte manier.

De invloed van televisie in ons leven wordt bepaald door wat we ermee doen. Christenen moeten zich niet door televisie laten beheersen, maar het onderscheid maken tussen goede en slechte programma’s. Hierbij moet je jezelf steeds afvragen wat Christus van het programma zou vinden.

Een kritische christelijke televisiekijker zal zich een aantal vragen kunnen stellen:

  1. Wat is mijn motief om naar dit televisieprogramma te kijken? (Zie 1 Korintiërs 10:31.)
  2. Bevat dit televisieprogramma materiaal dat ik als christen niet met een zuivere geest kan horen of kijken? (Zie Psalm 101:3.)

III. Kan ik de tijd die ik steek in het televisiekijken beter gebruiken voor andere nuttige dingen?

Het is moeilijk om een vaste regel te stellen over hoeveel televisie een christen zou moeten kijken of dat een christen überhaupt televisie zou moeten kijken. Uiteindelijk is die beslissing tussen de gelovige en God of in het geval van minderjarigen, tussen hun ouders en God. Christenen die de kwestie van televisie overwegen, moeten het Woord onderzoeken, erover bidden, naar hun geweten luisteren en de leiding van de Geest volgen.