Het christendom is sinds het jaar 301 het officiële geloof van Armenië met de Armeens Apostolische kerk als de officiële kerk. Op welke manier is Armenië het eerste christelijke land ter wereld geworden?

Er zijn twee momenten die hebben bijgedragen aan het feit dat Armenië in het jaar 301 christelijk is geworden. Het eerste moment is dat twee apostelen van onze heer Jezus Christus, namelijk Thaddeus en Bartholomeus, naar Armenië zijn gekomen om het christelijk geloof te verspreiden. Deze twee apostelen worden gezien als de eerste verlichters van Armenië.

Het tweede moment is het verhaal over Gregorius de Verlichter. Gregorius de Verlichter, in het Armeens Grigor Lusavorich (Գրիգոր Լուսաւորիչ), was een christelijke preker binnen Armenië. Hij was ook de secretaris van de toenmalige koning Tiridates IV. Toen Gregorius de Verlichter weigerde om de godin Anahit van koning Tiridates IV te vereren, gooide de koning Gregorius de Verlichter in een diepe put in Khor Virap. 13 jaar lang leefde Gregorius in de put. Volgens kerkelijke traditie kwam elke dag een engel naar Gregorius en gaf hem hemelse brood om te overleven. Koning Tiridates IV werd na 13 jaar ziek. De zus van de koning kreeg een droom waar een engel zegt dat Gregorius de Verlichter de koning kan genezen. Hierna ging de zus opzoek naar Gregorius en bracht hem naar de koning. Gregorius was bereid om voor hem te bidden, echter moest de koning wanneer hij was genezen in zijn God geloven, de God van het christendom. Na het accepteren van zijn bod, bad Gregorius naar God en God genas de koning. Hierna werd de koning christelijk en werd hij en het Armeense volk gedoopt in de naam van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest. Vervolgens werd de eerste kathedraal van de wereld gebouwd, namelijk de moederzetel Etchmiadzin (Մայր Աթոր Էջմիածին) in Armenië. Door deze twee momenten in de Armeense geschiedenis is Armenië tot de dag van vandaag christelijk.